poczytałem sobie dzisiaj to ciekawe forum. Jest naprawde bardzo pozyteczne. Bardzo interesuje mnie zagadnienie tzw domu pasywnego i od dawna kiełkuje we mnie myśl o budowie takiego domu w przyszłosci. Niestety nie istnieja lub nie znalazłem strony internetowej która kompleksowo opisała by zalety takiego domu, koszty eksploatacji (a w szczególności ile przecietna rodzina zużywa energi elektrycznej dziennie itp), mozliwe do zastosowania sposoby uzyskania energii, oraz zagadnienia prawne. Moja wizja do mu to dom, który ma około 150 m2 powierzchni uzytkowej, w którym ogrzewanie opierało by sie na rekuperatorze ciepła (podobno sa "zwykłe" i gruntowe, ale nie wiem na sto procent no i tym bardziej nie wiem który byłby bardziej opłacalny. Podobno ten gruntowy jest lepszy ponieważ nie ma ryzyka zamarzania skraplanej pary wodnej u wylotu zwykłej instalacji) wspomaganym kominkiem z płaszczem wodnym (dodatkowo w okresie jesienno zimowym zapewniałby ciepła wode w kranie). Ponadto zainstalowany byłby kolktor cieplny który zapewniałby ciepła wode latem i wspomagałby jej ogrzewanie zimą. Jesli chodzi o energie elektryczną chciałbym aby była produkowana z dwóch źródeł: ogniw fotowoltaicznych o mocy około 1 kW i turbiny wiatrowej o mocy około 3 kW. Chciałbym by była mozliwośc zmagazynowania energi w akumulatorze wystarczającej na okres jednej doby zasilania domu a nadmiar energi (jesli taki by był) by mógł bez problemu byc odsprzedawany w sieć. Ostatecznie jesli sprawa by sie za bardzo komplikowała akumulator i magazynowanie energii nie jest konieczne. informacje jakie chciałbym uzyskać to: jakie sa mozliwości uzyskania dotacji do takiego przedsiewziecia, jaki byłby orientacyjny koszt instalacji urządzen (turbina, ogniwa, rekuperator) razem (nie spotkałem sie jeszcze z ofertą kombinacji ogniw i turbiny zapewniajacym energię dla całego domu jednorodzinnego z lekka nadwyżka przewidywanej energii), jakie sa mozliwości połaczenia magazynowania energi i ewentualnego odsprzedawania nadmiaru do sieci energetycznej (prawne i fizyczne), czy ogniwa i turbina o podanej mocy wystarczyłaby dla załozonych ceelów, jakie wymagane sa pozwolenia itp by instalowac takie urządzenia no i na koniec jakiej powierzchni działke trzeba miec by postawić turbinę wiatrowa o podanej mocy (czy moze być bezposrednio przy domu, ile ewentualnie od granicy działki itp)

Dziekuje za odpowiedzi i prosze o wyrozumiałośc. Sa to dla mnie nowe zagadnienia