Forum Dyskusyjne OZE Translate a Web Page
  Patronat merytoryczny:     Patronat medialny:    Wrzesień 06, 2010, 10:14 *
Witaj, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji. Chcesz dodać swój komentarz tylko jako Gość, bez logowania? Zapraszamy...
Aktualności: Ponieważ Forum jest coraz częściej wykorzystywane przez spamerów, rejestrujących się jako użytkownicy (pod fałszywymi adresami e-mail)  i prezentujących linki do szkodliwego oprogramowania - zmieniamy (na jakiś czas) formułę rejestracji nowych użytkowników: rejestracja będzie możliwa po zatwierdzeniu przez administratora. Możliwość komentowania wątków przez niezalogowanych Gości w dalszym ciągu pozostaje wyłączona z tego samego powodu.

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Domy o zerowej emisji CO2  (Przeczytany 3249 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dawid
Gość
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2008, 21:14 »

Oczywiscie to tylko "wizja' domu. Wiem ze do realizacji droga daleka i wcale nie prosta. Jesli chodzi i rekuperato to własnie o niego chodzi , nie o pompe ciepła. Czytałem w któryms z czasopism że poprawia on bilans energetyczny domu zapewniajac przy tym bardzo dobrą wentylację, a przy domach o małej kubaturze może niemal zapewnic poprzez odzysk ciepła z wentylacji odpowiednie ogrzewanie domu z wyjatkeim bardzo ostrych zim (warunkiem jest odpowiednia izolacja domu). Zdziwiłem sie jednak niedawno czytając na stronie jednego z producentów domów pasywnych o rekuperatorze gruntowym (dotychczas myslałem że sa tylko te "powietrzne). Faktycznie zastosowanie akumulatorów podrażałoby inwestycje (m.in. z powodu konieczności wymiany akumulatorów co jakis czas)i nie potrzebnie ja komplikuje. Teraz to widze. Ponadto okresy bez np wiatru i bez dostarczania energii z sieci naprawde byłby żadkie. Jesli chodzi o warunki wietrzne to powinny byc dobre. Miejsce w którym planuje postawienie domu to skraj niewielkiej wioski o rzadkiej i niskiej zabudowie. Od strony zachodniej mam kilka domów parterowych, od północej i południowej "czysto". Z tych trzech stron do najblizszej wyższej przeszkody (las) mam około kilometra. Jedyny problem to sąsiedztwo lasu lisciastego (a wiec bezlistnego w okresie od listopada do kwietnia) od strony wschodniej. Ponadto jest to wioska połozona około 20 km na północ od Goleniowa (woj zach-pom.) około 8 km na wschód od zalewu szecińskiego. Jesli wiec ten las od wschodu nie stanowiłby znaczącego problemu warunki do zastosowania turbiny powinny byc dobre. oczywiście sprawdze to jeszcze wiatromierzem. Czy jednak oprócz samych rozmów z energetyką są wymagane przepisami odległosci od sasiednich działek, od zabudowan itp?
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Bogdan Szymański
Zaawansowany użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2008, 16:27 »

Na początek należałoby wyjaśnić kilka nieścisłości a zwłaszcza pojęcie ogrzewania rekuperatorem ciepła - rekuperator ciepła to urządzenie które odzyskuje energię z powietrza wentylacyjnego ale nie pozwala na ogrzewanie a jedynie na poprawienie bilansu energetycznego domu. Może Panu chodzi o pompy ciepła ?
turbina wiatrowa i ogniwa PV  - jeżeli mają być połączone do sieci to zupełnie nieuzasadnione jest zapewnianie systemu gromadzenia energii to jedynie podniesie koszty i obniży sprawność systemu (przy ładowaniu rozładowaniu akumulatorów! + straty na DC/AC stracimy prawie połowę energii) .  Z drugiej strony przedsiębiorstwa energetyczne mimo że mają obowiązek kupować "zieloną energię" w praktyce wzbraniają się przed tym jak tylko mogą stawiając instalacji wiele wymagań przed podjęciem jakichkolwiek działań najlepiej zapytać w energetyce a wszelkie ustalenia mieć na piśmie.
Co do turbiny to tu bardzo istotna będzie lokalizacja i warunki "wietrzności"

Co do zużycia to najlepiej sprawdzić na własnym liczniku gdyż rozbieżności mogą być bardzo duże ale tak średnio 4 osobowa rodzina potrzebuje od 1700 - 2500 kWh rocznie. Aby szacować ile energii może dostarczyć 3kW turbina trzeba mieć dokładne dane meteorologiczne ale te 3kW rzadko kiedy będą  dla nas dostępne to jest moc szczytowa zazwyczaj ociągana przez turbinę przy wietrze powyżej 16m/s  w polskich warunkach rzadkość. W przypadku ogniw 1kW to również wartość która będzie do osiągnięcia w słoneczny letni dzień. Jeżeli już to skłaniał bym sie bardziej ku jednemu źródłu energii w zależności od lokalizacji domu obniży to koszty i komplikację całego systemu.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2008, 16:29 wysłane przez Bogdan Szymański » Zgłoś do moderatora   Zapisane
dawid
Gość
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 01, 2008, 14:13 »

poczytałem sobie dzisiaj to ciekawe forum. Jest naprawde bardzo pozyteczne. Bardzo interesuje mnie zagadnienie tzw domu pasywnego i od dawna kiełkuje we mnie myśl o budowie takiego domu w przyszłosci. Niestety nie istnieja lub nie znalazłem strony internetowej która kompleksowo opisała by zalety takiego domu, koszty eksploatacji (a w szczególności ile przecietna rodzina zużywa energi elektrycznej dziennie itp), mozliwe do zastosowania sposoby uzyskania energii, oraz zagadnienia prawne. Moja wizja do mu to dom, który ma około 150 m2 powierzchni uzytkowej, w którym ogrzewanie opierało by sie na rekuperatorze ciepła (podobno sa "zwykłe" i gruntowe, ale nie wiem na sto procent no i tym bardziej nie wiem który byłby bardziej opłacalny. Podobno ten gruntowy jest lepszy ponieważ nie ma ryzyka zamarzania skraplanej pary wodnej u wylotu zwykłej instalacji) wspomaganym kominkiem z płaszczem wodnym (dodatkowo w okresie jesienno zimowym zapewniałby ciepła wode w kranie). Ponadto zainstalowany byłby kolktor cieplny który zapewniałby ciepła wode latem i wspomagałby jej ogrzewanie zimą. Jesli chodzi o energie elektryczną chciałbym aby była produkowana z dwóch źródeł: ogniw fotowoltaicznych o mocy około 1 kW i turbiny wiatrowej o mocy około 3 kW. Chciałbym by była mozliwośc zmagazynowania energi w akumulatorze wystarczającej na okres jednej doby zasilania domu a nadmiar energi (jesli taki by był) by mógł bez problemu byc odsprzedawany w sieć. Ostatecznie jesli sprawa by sie za bardzo komplikowała akumulator i magazynowanie energii nie jest konieczne. informacje jakie chciałbym uzyskać to: jakie sa mozliwości uzyskania dotacji do takiego przedsiewziecia, jaki byłby orientacyjny koszt instalacji urządzen (turbina, ogniwa, rekuperator) razem (nie spotkałem sie jeszcze z ofertą kombinacji ogniw i turbiny zapewniajacym energię dla całego domu jednorodzinnego z lekka nadwyżka przewidywanej energii), jakie sa mozliwości połaczenia magazynowania energi i ewentualnego odsprzedawania nadmiaru do sieci energetycznej (prawne i fizyczne), czy ogniwa i turbina o podanej mocy wystarczyłaby dla załozonych ceelów, jakie wymagane sa pozwolenia itp by instalowac takie urządzenia no i na koniec jakiej powierzchni działke trzeba miec by  postawić turbinę wiatrowa o podanej mocy (czy moze być bezposrednio przy domu, ile ewentualnie od granicy działki itp)Co?  Dziekuje za odpowiedzi i prosze o wyrozumiałośc. Sa to dla mnie nowe zagadnienia
Andrzej Wójcicki
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2008, 14:02 »

Tak to juz na tym swiecie bywa, ze na oszczedzanie stac zazwyczaj bogatych. Jednak "zaglebiem" pasywnego budownictwa pozostaje Austria i Niemcy.

Domy pasywne z definicji nie potrzebuja dodatkowego systemu ogrzewania, wiec rozumiem, ze kolektory/biomasa sluzyc maja jedynie podgrzaniu c.w.u.
Najwiekszy klopot w "zeroemisyjnosci" to zapewnienie energii elektrycznej. Pojawia sie potrzeba magazynowania energii i nie zawsze ekologicznych baterii.
Bogdan Szymański
Zaawansowany użytkownik

« : Maj 20, 2008, 21:20 »

jakiś czas temu pisałem na blogu o koncepcji domu zerowej emisji CO2 http://solaris18.blogspot.com/2008/04/dom-o-zerowej-emisji-co2.html  uważam że projekt jest na tyle ciekawy że dobrze byłoby go rozwinąć na forum.

Koncepcja domu którą prezentuje grupa ruralZED to nic innego jak super pasywny budynek wyposażony przynajmniej częściowo we własne zasilanie pochodzące z małych turbin wiatrowych jak również z ogniw PV. Ogrzewanie takiego domu odbywa sie poprzez wykorzystanie biomasy oraz kolektorów słonecznych. Mimo iż tak budowane domy drastycznie obniżają zużycie energii koszty ich budowy zwiększają się nieznacznie zaledwie o 10-15%. Obecnie tego typu budownictwo zaczyna sie silnie promować np. Irlandii czy UK jednak nadal nie znajduje zainteresowana w Polsce chociaż byłoby to dobre rozwiązaniem zarówno dla mieszkańców pozwalając im obniżyć koszty oraz w skali makro upowszechnienie sie tego typu budownictwo pozwoliłoby przynajmniej częściowo zahamować wzrost zapotrzebowania na energię zarówno elektryczną jak i cieplną.

Ciekawą sprawą jest że bogate kraje bardziej zainteresowane są rozwojem oszczędnych projektów niż biedniejsze. Może czas zamienić nieco fikcyjne budownictwo społeczne na bardziej efektywne budownictwo pro ekologiczne i je promować niższym VAT-em?

link do projektu ruralZED http://www.ruralzed.com//home.php
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2008, 21:26 wysłane przez Bogdan Szymański » Zgłoś do moderatora   Zapisane
Strony: [1]
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!